המונח נטוורקינג עסקי הפך לשכיח ופופולארי מאוד בשנים האחרונות כך שנדמה כי כמעט כל עצמאי או בעלים של עסק הגיע למפגש נטוורקינג כזה או אחר במהלך השנים האחרונות.
מדובר לרוב בקבוצת אנשים ממקצועות שונים הנפגשים בתדירות קבוע (בערך פעם בשבועיים- שלושה) למפגש בבית קפה או מרכז למשך כמה שעות. במהלך המפגש הם מעלים שאלות ותהיות מחיי העסק, מחלקים טיפים וכמובן גם יוצרים קשרים עסקיים ואישיים בתוך הקבוצה.
מטרת הקבוצה אם כך היא לחשוף את העסק שלך בפני בעלי עסקים אחרים- להציע את השירותים שלך וחברי הקבוצה הם גם השגרירים בקבוצות המקומיות (המאמות של/ השוות של/ אבא פגום/ קבוצה מקומית) ברשתות החברתיות.
עולם קבוצות הנטוורקינג מתחיל תמיד במינגלינג (Mingling)- כלומר, התערבבות ויצירת קשרים עסקיים (וגם קצת אישיים) בין חברי הקבוצה.
אז איך אפשר למקסם את המפגשים? אספתי עבורכם מספר כלים חשובים שיעזרו לכם למקסם את המפגשים ולקדם את העסק שלכם דרך שגרירי הקבוצה.
[toc] |
לפני המפגש
תגדירו את המטרה שלכם
החלטתם להגיע לאירוע נטוורקינג? מה המטרה שלכם? להכיר אנשי מקצוע מסוימים? לקבל או לתת X כרטיסי ביקור? אתם מחפשים לקוחות, שותפים או בעלי עסקים שתוכלו לשתף איתם פעולה?
אני ממליץ לכם להגדיר מספר ריאלי של אנשים שתדברו איתן (5-6 אנשים זה מספר ריאלי, הרי לא באמת תספיקו לדבר עם 50 אנשים שונים בחצי שעה).
עיינו ברשימת המוזמנים לאירוע, סמנו מראש את האנשים איתם תרצו לדבר והכינו ראשי פרקים לשיחה.
קחו אתכם את הנשק החזק של בעל העסק
התחלתם לדבר עם מישהו ואתם רוצים להמשיך את השיחה? כמה זה פשוט לשלוף כרטיס ביקור ולהחליף פרטים. רק חשבו כמה לא מקצועי להגיד לקולגה "אופס, נגמר לי"- לרוב הדבר גם פוגע ברושם הראשוני- וחבל.
איך תספרו על עצמכם? הכינו מצגת אישית מראש
אין הזדמנות שנייה לרושם ראשוני- זוכרים? אז אם אתם אלופים בתחום שלכם (וברור שאתם כאלה) ואנשים רוצים לעבוד אתכם ולקבל את השירותים שלכם. נכון? אז הכינו פרזנטציה אישית מראש הכוללת את הסיפור האישי שלכם, איך עובדים מולכם ומה הלקוח הפוטנציאלי מרוויח מכך.
פרו טיפ רוצים לדעת איך לבנות את המצגת האישית? כאן תמצוא מדריך המלא להכנת נאום המעלית שיעזור לכם ליצור יותר קשרים. |
במשך המפגש
הגיעו בזמן, ואפילו תקדימו
מי שמגיע מוקדם לרוב מרגיש כמארח ולא כאורח. אפשר לבחור עם מי לדבר.
פעם ראשונה שלכם? תבואו עם חבר קרוב, רק שימו לב שאתם לא מדברים רק אחד עם השני כל הערבולא עם אנשים אחרים. והכי חשוב.. אל תאחרו! (רושם ראשוני זוכרים?)
כלל 1 -2 -3
הכלל אומר שקודם כדאי לפנות לאנשים שעומדים לבד ותתחילו לדבר איתם. אין? גשו לשניים שעומדים ומדברים ונסו להשתלב בשיחה. מיציתם את השיחה עם הזוג? תנסו להשתלב בשיחה בקבוצה גדולה יותר.
זכרו, קל יותר לנהל שיחה ולהציג את עצמך ואת העסק מול אדם אחד לעומת השתלבות בשיחה מרובת משתתפים.
איך מתחילים שיחה?
אתם רוצים להתחיל שיחה עם אדם שאתם לא מכירים ולא כ"כ יודעים איך "לשבור את הקרח"? תתחילו פשוט- תגידו שלום, תציגו את עצמכם (שם פרטי ושם משפחה) ומה אתם עושים בקצרה (משפט) והעבירו את השיחה אל האדם שמולכם. השאלה הנפוצה ביותר במינגלינג היא "מה אתה עושה?"- הקשיבו לאדם שמולכם והוסיו שאלה נוספת המראה התעניינות.
במהלך הזמן תשתפשפו ויהיו לכם שאלות פתיחה נוספות לארסנל.
שאלות אפשרויות נוספות: "פעם ראשונה במפגש?", "למה החלטת להגיע למפגשים?", "מה דעתך על…?"
אתם לא לבד
להגיע לאירוע מינגלינג שאתם לא מכירים בו אף אחד לא תמיד נוח. זכרו, אתם לא לבד בסיטואציה ובאותו המצב- בחלל המפגש יש עוד אנשים כמוכם.
אז נכון, בהתחלה זה קצת קשה לפתוח בשיחה עם אנשים שלא מכירים, אך מניסיוני אני יכול להגיד כי מינגלינג הינה מיומנות הנרכשת עם הזמן.
שמרו על האורך השיחה – תזכרו מה המטרה שלכם
שיחת הכרות צריכה להיות בין 3 ל-5 דקות, כך תוכלו להספיק לדבר ולהכיר לפחות חמישה אנשים בחצי שעת המינגלינג שבהתחלה.
זכרו, המטרה היא ליצור קשרים ולא לנהל שיחות עומק. מקומם של שיחות אלו צריך להיות אחרי האירוע ולא במהלכו.
להקשיב יותר מלדבר – כלל חשוב ביותר
רוצים למצוא חן בעיני האדם שאיתו אתם מדברים? פשוט הקשיבו לו. פסיכולוגים וסוציולוגיים רבים הוכיחו כי אנשים קשובים נחשבים אדיבים ומקצועיים יותר מאשר אלו המתפרצים ומשתלטים על השיחה.
מתלבטים איך לנהל את השיחה? קבלו כמה כללי ברזל:
עשו | אל תעשו |
תתעניינו באדם שמולכם. תשאלו שאלות והקשיבו לדברים שלו. | אל תתחילו בלספר על עצמכם ואת כל הסיפור שלכם. חכו שישאלו אתכם וגם אז ענו בקצרה. |
החליפו כרטיסי ביקור/ טלפונים | אל תמכרו לאדם שמולכם את המוצר או השירות |
הקדישו זמן ותשומת לב לאדם שמולכם | אל תתחילו שיחה נוספת עם אדם מרוחק. |
פנו אליכם כשאתם באמצע שיחה? אל תקטעו את האדם שמולכם אלא בקשו מהמצטרף להמתין מעט בנימוס | |
שמרו על שפה ייצוגית שמכבדת אתכם ואת העסק | אל תדברו בזלזול, קללות ואל תרדו על אנשים או קולגות- אתם לא יודעים מי נמצא במעגל החברים של האדם שמולכם |
השאירו את הטלפון בתיק. לא מנומס וגם לא חברותי לעמוד עם הטלפון היד. אם זאת, אם אתם במהלך שיחה ורוצים לכתוב לעצמכם תזכורת, בקשו סליחה בנימוס והוציאו את הטלפון. אחרי שסיימתם, הכניסו את הטלפון חזרה לתיק או לכיס.
| אל תעשו סלפי, תתייגו, תציצו אליו וכמובן שאל תעשו שיחות אישיות כשאתם בכניסה לחלל המפגש או במהלכו. |
איך מסיימים שיחה באופן מקצועי ופרודוקטיבי?
אז דיברתם עם אדם מסויים, ובאמת שהיה נחמד מאוד. הכרתם, שמעתם ושאלתם, אבל הגיע הזמן לסיים ולעבור לאדם ולשיחה הבאה (אמרנו שכל שיחה היא סביב ה- 5 דקות נכון?) הרי הזמן אוזל ואתם צריכים להספיק למספר השיחות שהצבתם לעצמכם בתחילת הערב. וכן, זה החלק הקשה ביותר, איך מסיימים שיחה בצורה מנומסת:
- בקשו כרטיס ביקור- לרוב מבקשים בסוף השיחה ואחרי קבלת הכרטיס אפשר לסיים את השיחה בצורה חביבה "נשמור על קשר" או "נדבר בקרוב"
- להכיר לאיש השיחה שלכם אנשים נוספים: "את מי אתה מחפש כאן? בוא אני אכיר לך את…" כך גם האדם שמולך ירגיש בנוח ויזכור אותך לטובה כמארח.
- שמרו את כרטיסי הביקור ואפילו כתבו עליהם תאריך ופרט קטן שהוא סיפר בשיחה ויכול להועיל לכם בשיחה העתידית איתו.

אחרי המפגש
האירוע הסתיים אבל הנטורקינג האמיתי רק מתחיל, מה עושים?
האירוע היה מוצלח. דיברתם עם הרבה אנשים, החלפתם כרטיסים ולמעשה, עכשיו הגעתם לחלק הקשה ביותר- איך להעביר את ההיכרות הראשונית לקשר אפקטיבי שבו שני הצדדים יפיקו ממנו תועלת?
אז בואו נתחיל במה לא: לא לשלוח ספאם, ניוזלטרים, הצעות מחיר ופרסומות- האנשים איתם דיברת עוד לא הלקוחות שלך ועוד לא נרשמו לרשימת התפוצה שלך. הם לקוחות או קולגות פוטנציאליים ועליך להעביר אותם במשפך השיווק (ללקוחות) או ליצור איתם קשרים עסקיים (קולגות).
מה כן: הרימו טלפון או שלחו מייל, הזכירו מי אתם, היכן נפגשתם ומה מטרת השיחה עכשיו.
רוצים לדעת קצת יותר על השיחה שאחרי המפגש? זה בדיוק מה שאני מכין לכם לאחד הפוסטים הבאים!
נפגש בקרוב!